Zapytaj Medyka: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapytaj Medyka o co chcesz!

Wpływ diety na występowanie cukrzycy

Napisane 05.11.2020 przez admin

Tagi: cukrzyca dieta glukometr apteka zastrzyk-insulina otyłość senność diabetolog lekarz gabinet leczenie medycyna nfz e-recepta badanie-krwi cukrzyca-ciążowa poziom-cukru-we-krwi

Cukrzyca: objawy, leczenie, badania i profilaktyka. Nieleczona cukrzyca prowadzi do groźnych powikłań, dlatego nie ignoruj sygnałów i konsultuj je z lekarzem pierwszego kontaktu lub diabetologiem!

Cukrzycę wywołuje zbyt duża ilość cukru we krwi. Zdarza się tak, gdy trzustka produkuje zbyt mało insuliny. Insulina jest hormonem, i przetwarzania glukozy (cukru). Brak lub niedobór insuliny powoduje więc wzrost poziomu nie przetworzonego cukru we krwi, co wywołuje liczne objawy, takie jak zwiększenie ilości moczu, nadmierne pragnienie, zmęczenie, osłabienie, aż do śpiączki, uszkodzenie naczyń krwionośnych i nerek. Rzadszym, ale cięższym jest typ I, który dotyczy przeważnie dzieci i osób młodych, poniżej 35 lat. W tego typu cukrzycy konieczne jest podawanie insuliny, gdyż komórki trzustki są zniszczone, prawdopodobnie w przebiegu reakcji typu alergicznego. Ten typ nazywa się także cukrzycą młodzieńczą albo insulinozależną. Dużo bardziej rozpowszechniona jest cukrzyca typu II, która dotyczy na ogół ludzi powyżej 40 lat. Jak na ironię, osoby z tą postacią cukrzycy mają dużo własnej insuliny, ale nie działa ona, gdyż komórki są na nią oporne. Tab cukrzyca, zwana także insulinoniezależną, albo cukrzycą typu dorosłych, stanowi około 75% wszystkich przypadków cukrzycy. W Wielkiej Brytanii choruje na nią około miliona ludzi. Sposób odżywiania się odgrywa bardzo dużą rolę w wyzwalaniu, zaostrzeniach i kontrolowaniu przebiegu cukrzycy. Kilka przykładów zależności między cukrzycą a dietą: nadmierne spożywanie określonych pokarmów może spowodować nagłe zwyżki poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje przeciążenia produkujących insulinę komórek. Unikanie tych pokarmów pozwala utrzymać w miarę stałe stężenie cukru we krwi. Niektóre pokarmy zawierają składniki stymulujące aktywność i siłę działania insuliny lub też działają bezpośrednio poziom cukru we krwi. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E, mogą chronić produkujące insulinę komórki beta trzustki przed atakami wolnych rodników. Przeciwutleniacze te chronią także przed utlenieniem cholesterol LDL cukrzyków, u których jest on bardziej podatny na uszkodzenie. Osoby cukrzycą typu II mają dwu lub trzykrotnie większe ryzyko chorób serca niż osoby bez cukrzycy. Interesujące są doniesienia, że cześć przypadków cukrzycy typu I może być spowodowana reakcjami alergicznymi na składniki pokarmowe, takie jak białka mleka. Nie jest prawdą stwierdzenie, że cukier powoduje cukrzycę. Prawdziwą przyczyną jest niedobór albo niemożność działania insuliny - hormonu, który pomaga kontrolować poziom cukru w organizmie.

Polecane

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sposoby na bóle stawów

Praca stojąca okupiona jest bólem stawów, który częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. Wczesne objawy zapalenia stawów mogą być podobne do przeziębienia lub grypy, pojawia się podwyższona temperatura ciała, osłabienie organizmu a nawet kaszel i ból gardła.Dużo rzadziej występuje kołatanie serca czy pokrzywka skórna.  Problem jest na

Czytaj więcej...

Tłusta dieta obniża testosteron

Tłusta dieta obniża testosteron! U mężczyzn po 40stce naturalnie spada testosteron, wielu decyduje się na Zastępczą Terapię Hormonalną Testosteronem!Cóż za wstrząs! Ukazuje się filmowych bohaterów, twardych mężczyzn, jako zdecydowanych zjadaczy mięsa, które jakoby daje im supersiłę i supermęskość. Wydaje się, że w rzeczywistości

Czytaj więcej...