Zapytaj Medyka: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapytaj Medyka o co chcesz!
Polecane

Warzywa u palaczy zmniejszają ryzyko choroby

Napisane 31.10.2020 przez admin

Tagi: nikotynizm uzależnienie-od-papierosów tytoń choroby-płuc leczenie-uzależnień witaminca-c plastry-nikotynowe tabletki-z-nikotyną tabletki-cytyzyna tabletki-desmoxan terapia-uzależnień nieświeży-oddech hipnoza rzucanie-palenia

Jak rzucić palenie papierosów? To pytanie zadaje sobie miliony osób na całym świecie! Jeżeli jesteś w trakcje walki z tym nałogiem lub jesteś biernym palaczem postaraj się zmniejszyć skutki uboczne tego zgubnego nałogu!

Dowody są bezsprzeczne. Jeśli jesteś osobą palącą albo niegdyś paliłeś, lub też przebywasz wśród palaczy i jesteś palaczem "biernym", czy też masz jakiekolwiek inne czynniki ryzyka zachorowania na raka płuc - musisz jeść codziennie owoce i warzywa, zwłaszcza marchewkę, brokuły i inne zielonolistne. Z badań wynika, że ryzyko to zmniejsza się przy spożywaniu jednej marchewki dziennie, 85 g pomarańczy lub zielonych warzyw, CO dzień albo choćby dwa lub więcej razy w tygodniu. Niektórzy badacze dowodzą, że nawet tak małe ilości zalecanych pokarmów zmniejszają o połowę ryzyko zachorowania, a nawet spowalniają już istniejący proces chorobowy. Brzmi to trochę niedorzecznie: kawałek marchewki, trochę brokułów i porcyjka szpinaku przeciwko tak straszliwej chorobie, jaką jest rak płuc? Jednak wiele prowadzonych na całym świecie badań dowodzi, że dieta może mieć pewien wpływ nawet w tym przypadku, zwłaszcza w profilaktyce. Dr Gladys Błock z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego przeprowadziła analizę trzydziestu dwóch badań podaje, że trzydzieści z nich podkreśla znaczenie diety w profilaktyce raka płuc, uwydatniając rolę owoców i warzyw. cytowany już epidemiolog, dr Tim Byers - że ze wszystkich chorób nowotworowych właśnie w nowotworach palaczy, czyli w raku płuc i jamy ustnej, dieta wydaje się być istotnym czynnikiem zapobiegawczym, co potwierdzają kolejne badania”. Dr Byers sugeruje nawet, że dym tytoniowy dużo szybciej powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u osób źle się odżywiających. Jeżeli palisz aktualnie, a nawet jeśli masz ten nałóg już za sobą, nie możesz dopuścić do niedoboru warzyw. Wynika to z nowego spojrzenia na przyczyny raka płuc. Uważa się obecnie, że choroba spowodowana jest nie tylko paleniem czy aktualnym zanieczyszczeniem powietrza, ale częściowo też wynika z niedoborów dietetycznych. Dr John Potter, epidemiolog z uniwersytetu w Minnesota, uważa owoce i warzywa za „naturalne osłony” przed chorobami nowotworowymi.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni artykuł:Jedzenie z witaminą C
Następny artykuł:Cynk idealnie poprawia pamięć
Polecane
Polecane

Sposoby na bóle stawów

Praca stojąca okupiona jest bólem stawów, który częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. Wczesne objawy zapalenia stawów mogą być podobne do przeziębienia lub grypy, pojawia się podwyższona temperatura ciała, osłabienie organizmu a nawet kaszel i ból gardła.Dużo rzadziej występuje kołatanie serca czy pokrzywka skórna.  Problem jest na

Czytaj więcej...

Ostre jedzenie podrażnia

Chrzan zawiera dużo witaminy C i jest bardzo zdrowy, pieprz natomiast w nadmiernej ilości może być przyczyną zgagi i refluksu. Sprawdź co warto wiedzieć o ostrym jedzeniu!Pikantne dania mogą zaostrzyć zgagę. Weźmy dla przykładu cebulę. Gastroenterolodzy z Fundacji Badań Trawienia i Szpitala Prezbiteriańskiego w Oklahomie zdecydowali się na

Czytaj więcej...