Warzywa u palaczy zmniejszają ryzyko choroby
Napisane 31.10.2020 przez admin
Tagi: nikotynizm uzależnienie-od-papierosów tytoń choroby-płuc leczenie-uzależnień witaminca-c plastry-nikotynowe tabletki-z-nikotyną tabletki-cytyzyna tabletki-desmoxan terapia-uzależnień nieświeży-oddech hipnoza rzucanie-palenia

Jak rzucić palenie papierosów? To pytanie zadaje sobie miliony osób na całym świecie! Jeżeli jesteś w trakcje walki z tym nałogiem lub jesteś biernym palaczem postaraj się zmniejszyć skutki uboczne tego zgubnego nałogu!
Dowody są bezsprzeczne. Jeśli jesteś osobą palącą albo niegdyś paliłeś, lub też przebywasz wśród palaczy i jesteś palaczem "biernym", czy też masz jakiekolwiek inne czynniki ryzyka zachorowania na raka płuc - musisz jeść codziennie owoce i warzywa, zwłaszcza marchewkę, brokuły i inne zielonolistne. Z badań wynika, że ryzyko to zmniejsza się przy spożywaniu jednej marchewki dziennie, 85 g pomarańczy lub zielonych warzyw, CO dzień albo choćby dwa lub więcej razy w tygodniu. Niektórzy badacze dowodzą, że nawet tak małe ilości zalecanych pokarmów zmniejszają o połowę ryzyko zachorowania, a nawet spowalniają już istniejący proces chorobowy. Brzmi to trochę niedorzecznie: kawałek marchewki, trochę brokułów i porcyjka szpinaku przeciwko tak straszliwej chorobie, jaką jest rak płuc? Jednak wiele prowadzonych na całym świecie badań dowodzi, że dieta może mieć pewien wpływ nawet w tym przypadku, zwłaszcza w profilaktyce. Dr Gladys Błock z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego przeprowadziła analizę trzydziestu dwóch badań podaje, że trzydzieści z nich podkreśla znaczenie diety w profilaktyce raka płuc, uwydatniając rolę owoców i warzyw. cytowany już epidemiolog, dr Tim Byers - że ze wszystkich chorób nowotworowych właśnie w nowotworach palaczy, czyli w raku płuc i jamy ustnej, dieta wydaje się być istotnym czynnikiem zapobiegawczym, co potwierdzają kolejne badania”. Dr Byers sugeruje nawet, że dym tytoniowy dużo szybciej powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u osób źle się odżywiających. Jeżeli palisz aktualnie, a nawet jeśli masz ten nałóg już za sobą, nie możesz dopuścić do niedoboru warzyw. Wynika to z nowego spojrzenia na przyczyny raka płuc. Uważa się obecnie, że choroba spowodowana jest nie tylko paleniem czy aktualnym zanieczyszczeniem powietrza, ale częściowo też wynika z niedoborów dietetycznych. Dr John Potter, epidemiolog z uniwersytetu w Minnesota, uważa owoce i warzywa za „naturalne osłony” przed chorobami nowotworowymi.Poprzedni artykuł: | Jedzenie z witaminą C |
Następny artykuł: | Cynk idealnie poprawia pamięć |