Zapytaj Medyka: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapytaj Medyka o co chcesz!

Tłuste ryby są najzdrowsze

Napisane 31.10.2020 przez admin

Tagi: kwasy-omega-3 tran ryby łosoś dorsz makrela dieta żywność zdrowie kardiolog układ-krzepnięcia serce tromboksan płytki-krwi badanie morfologia badanie-EKG nadciśnienie

Lepiej zapobiegać niż leczyć - to przysłowie powinni wziąć sobie do serca Ci którzy nie chcą za często widywać się z kardiologiem.

Nic nie jest w stanie przewyższyć ryb bogatych w cudowne omega-3 kwasy tłuszczowe w ich działaniu na układ krzepnięcia. Większość naukowców przypisuje działanie ryb, chroniące serce przed chorobami, przede wszystkim ich wpływowi na układ krzepnięcia. Większość naukowców przypisuje działanie ryb, chroniące serce przed chorobami, przede wszystkim ich wpływowi na układ krzepnięcia. Badania potwierdzają, że tran może regulować przepływ krwi i jej zdolność do tworzenia skrzeplin. Gdy jesz tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki. tuńczyk czy po prostu ryby morskie, walczysz z zatorami i zakrzepami, rozcieńczając krew i zwiększając zdolność osocza do rozpuszczania skrzeplin. Dr Paul Nestel, szef australijskiego Ośrodka Badań nad Żywieniem Naukowo-Przemysłowego Centrum Wspólnoty Brytyjskiej, stwierdził, że spożywanie 140 g łososia lub sardynek dziennie obniża poziom fibrynogenu o około 16% i przedłuża czas krwawienia o 11% w badanej grupie 31 mężczyzn. Co ciekawe, w tym samym badaniu kapsułki z tranem nie wpływały na czynniki krzepnięcia krwi. Jak sądzi dr Nestel, ryby mogą mieć inne jeszcze poza tłuszczem składniki, które działają na układ krzepnięcia. Jedzenie tłustych ryb dosłownie zmienia kształt płytek się one łączyć w konglomeraty, tworzące niechciane skrzepliny. Stwierdzili to naukowcy z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, m.in. dr Norberta Schoene. Gdy jemy tłuszcz rybi, nasze płytki uwalniają mniej substancji zwanej tromboksanem, która każe płytkom zlepiać się. Ciekawe jest to, że tromboksan pobudza lepkie płytki do zmiany ich kształtu na okrągłe, a następnie powoduje ich łączenie się z innymi płytkami. W tym stadium nazywamy je "aktywowanymi" są wówczas szczególnie zdolne do tworzenia skrzeplin. Tłuszcz rybi, hamując działanie tromboksanu, pozwała utrzymać normalny kształt płytek, tak ze me mogą one zlepiać się ani tworzyć zatykających naczynia skrzeplin.

Polecane

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni artykuł:Chroniczne zmęczenie
Następny artykuł:Czosnek leczy nadciśnienie

Ćwiczeniami fizycznymi pokonasz stres

Jak sport pomaga radzić sobie ze stresem? Sport pomaga w aktywnym życiu, redukuje napięcia i zwalcza depresję. Wiele badań naukowych dowodzi, że to najlepsza metoda dbania o kondycję psychofizyczną.Ćwiczenia fizyczne na wiele różnych sposobów pomagają zredukować skutki stresu. Dzięki nim budujemy tkankę mięśniowy, poprawiamy krążenie krwi

Czytaj więcej...

Uważaj na słodzik zawierający sorbitol

Nie wszystko złoto co się świeci lub... nie wszystko dobre co słodkie, tak można sparafrazować popularne przysłowie odnosząc je do nietolerancji słodzika czyli sorbitolu.Słodziki dietetyczne mogą powodować dolegliwości, mogące imitować zespół jelita nadpobudliwego. Szczególnie często przyczyną tego jest sorbitol. W jednym z badań obejmuj

Czytaj więcej...