Zapytaj Medyka: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapytaj Medyka o co chcesz!

Tłuste ryby są najzdrowsze

Napisane 31.10.2020 przez admin

Tagi: kwasy-omega-3 tran ryby łosoś dorsz makrela dieta żywność zdrowie kardiolog układ-krzepnięcia serce tromboksan płytki-krwi badanie morfologia badanie-EKG nadciśnienie

Lepiej zapobiegać niż leczyć - to przysłowie powinni wziąć sobie do serca Ci którzy nie chcą za często widywać się z kardiologiem.

Nic nie jest w stanie przewyższyć ryb bogatych w cudowne omega-3 kwasy tłuszczowe w ich działaniu na układ krzepnięcia. Większość naukowców przypisuje działanie ryb, chroniące serce przed chorobami, przede wszystkim ich wpływowi na układ krzepnięcia. Większość naukowców przypisuje działanie ryb, chroniące serce przed chorobami, przede wszystkim ich wpływowi na układ krzepnięcia. Badania potwierdzają, że tran może regulować przepływ krwi i jej zdolność do tworzenia skrzeplin. Gdy jesz tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki. tuńczyk czy po prostu ryby morskie, walczysz z zatorami i zakrzepami, rozcieńczając krew i zwiększając zdolność osocza do rozpuszczania skrzeplin. Dr Paul Nestel, szef australijskiego Ośrodka Badań nad Żywieniem Naukowo-Przemysłowego Centrum Wspólnoty Brytyjskiej, stwierdził, że spożywanie 140 g łososia lub sardynek dziennie obniża poziom fibrynogenu o około 16% i przedłuża czas krwawienia o 11% w badanej grupie 31 mężczyzn. Co ciekawe, w tym samym badaniu kapsułki z tranem nie wpływały na czynniki krzepnięcia krwi. Jak sądzi dr Nestel, ryby mogą mieć inne jeszcze poza tłuszczem składniki, które działają na układ krzepnięcia. Jedzenie tłustych ryb dosłownie zmienia kształt płytek się one łączyć w konglomeraty, tworzące niechciane skrzepliny. Stwierdzili to naukowcy z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, m.in. dr Norberta Schoene. Gdy jemy tłuszcz rybi, nasze płytki uwalniają mniej substancji zwanej tromboksanem, która każe płytkom zlepiać się. Ciekawe jest to, że tromboksan pobudza lepkie płytki do zmiany ich kształtu na okrągłe, a następnie powoduje ich łączenie się z innymi płytkami. W tym stadium nazywamy je "aktywowanymi" są wówczas szczególnie zdolne do tworzenia skrzeplin. Tłuszcz rybi, hamując działanie tromboksanu, pozwała utrzymać normalny kształt płytek, tak ze me mogą one zlepiać się ani tworzyć zatykających naczynia skrzeplin.

Polecane

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni artykuł:Chroniczne zmęczenie
Następny artykuł:Czosnek leczy nadciśnienie

Sposoby na bóle stawów

Praca stojąca okupiona jest bólem stawów, który częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. Wczesne objawy zapalenia stawów mogą być podobne do przeziębienia lub grypy, pojawia się podwyższona temperatura ciała, osłabienie organizmu a nawet kaszel i ból gardła.Dużo rzadziej występuje kołatanie serca czy pokrzywka skórna.  Problem jest na

Czytaj więcej...

Jedzenie z witaminą C

Terapia witaminą C podawaną dożylnie w odpowiednich dawkach jest potężnym orężem w walce z wieloma chorobami. Oprócz tego warto zastosować dietę bogatą w witaminę C.Jedz warzywa i owoce o wysokiej zawartości witaminy C, mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom, niezależnie od płci i wieku. Witamina C jest znanym czynnikiem przeciwdziałającym

Czytaj więcej...