Otręby pszenne
Napisane 05.11.2020 przez admin
Tagi: otręby-pszenne perystaltyka-jelit wzdęcia leczenie trawienie nowotwory błonnik rak-jelita dietetyk żywność apteka siemię-lniane leniwe-jelita jelito-grube

Rak jelita grubego to najczęstsza przyczyna zgonów u mężczyzn spowodowana złą dietą. Sprawdź jak zapobiegać i co jeść aby zminimalizować ryzyko zachorowania.
Jeśli nie stosujesz żadnych sposobów zapobiegania rakowi jelita grubego, to jedz choć trochę otrąb pszennych. Takie zalecenie wynika z badań, jakie przeprowadził dr Jerome J. DeCosse, chirurg z nowojorskiego ośrodka badań nad rakiem Memorial Sloan-Kettering. Wybrał on 8 pacjentów z "rodzinną skłonnością" do polipów i stwierdził, że już dwie miseczki płatków (30g każda) dziennie powodują że polipy zmniejszają się. Przez cztery lata pacjenci jedli porcję 22 g włókien albo tak samo wyglądające przetwory zbożowe, ale o niskiej zawartości włókien (12 g, czyli tyle, ile spożywa przeciętny Amerykanin). Nikt z badanych ani nawet nikt z lekarzy nie wiedział, co kto dostaje. Co pewien czas wykonywano rektoskopię dla oceny stanu polipów. Po zakończeniu badania i ujawnieniu, kto co jadł, można było podsumować wyniki. Otóż u jedzących otręby stwierdzono wręcz zmniejszenie się liczby i wielkości polipów już w ciągu sześciu miesięcy. Tendencja ta utrzymywała się przez następne trzy lata. Wydaje się osoby z polipowatością jelita grubego powinny jeść systematycznie otręby pszenne, zwłaszcza że przekształcenie polipów w złośliwe guzy trwa na ogół około dziesięciu lat. Nawet po operacji guza jelita grubego jedzenie otrąb pszennych może być pomocne. Tak twierdzi dr David S. Alberts z Centrum Onkologicznego w Tucson, Arizona. Udowodnił on, że po tego typu operacji spożywanie otrąb pszennych zmniejsza ryzyko nawrotów choroby. Przez dwa miesiące 17 mężczyzn i kobiet po operacji raka jelita grubego otrzymywało dziennie 40 g płatków z otrąb pszennych. Badano następnie stan komórek ściany jelita grubego, mierząc ewentualny rozrost w miejscu po operacji i w innych miejscach. Dr Alberts podaje, że spożywanie preparatu otrąb pszennych wyraźnie zmniejszało rozrost nieprawidłowych komórek w jelicie grubym u połowy badanych. Nie wybieraj substytutów. Nie wiadomo, dlaczego otręby pszenne działają, ale wiadomo, że ich przedziwnych właściwości nie mają żadne inne przetwory zbożowe. W badaniach przeprowadzonych przez Amerykańską Fundację Zdrowia stwierdzono, że jedynie ten rodzaj otrąb przeciwdziałał powstawaniu w jelicie grubym zmian przedrakowych. Przyczyną tego jest być może działanie na stężenie kwasów żółciowych i enzymów bakteryjnych w jelitach: uważa się, że to one Właśnie sprzyjają powstawaniu raka jelita grubego. Inni naukowcy uważają, że czynnikiem ochronnym jest np. zawarty w otrębach cukier, pentoza. Koncepcji jest wiele, wiadomo jednak, że działających "przeciwrakowo" na jelito grube substancji czynnych nie ma w otrębach owsianych ani kukurydzianych.Poprzedni artykuł: | Równowaga układu hormonalnego kobiety |
Następny artykuł: | Herbata to samo zdrowie |