Zapytaj Medyka: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapytaj Medyka o co chcesz!

Otręby pszenne

Napisane 05.11.2020 przez admin

Tagi: otręby-pszenne perystaltyka-jelit wzdęcia leczenie trawienie nowotwory błonnik rak-jelita dietetyk żywność apteka siemię-lniane leniwe-jelita jelito-grube

Polecane

Rak jelita grubego to najczęstsza przyczyna zgonów u mężczyzn spowodowana złą dietą. Sprawdź jak zapobiegać i co jeść aby zminimalizować ryzyko zachorowania.

Jeśli nie stosujesz żadnych sposobów zapobiegania rakowi jelita grubego, to jedz choć trochę otrąb pszennych. Takie zalecenie wynika z badań, jakie przeprowadził dr Jerome J. DeCosse, chirurg z nowojorskiego ośrodka badań nad rakiem Memorial Sloan-Kettering. Wybrał on 8 pacjentów z "rodzinną skłonnością" do polipów i stwierdził, że już dwie miseczki płatków (30g każda) dziennie powodują że polipy zmniejszają się. Przez cztery lata pacjenci jedli  porcję 22 g włókien albo tak samo wyglądające przetwory zbożowe, ale o niskiej zawartości włókien (12 g, czyli tyle, ile spożywa przeciętny Amerykanin). Nikt z badanych ani nawet nikt z lekarzy nie wiedział, co kto dostaje. Co pewien czas wykonywano rektoskopię dla oceny stanu polipów. Po zakończeniu badania i  ujawnieniu, kto co jadł, można było podsumować wyniki. Otóż u jedzących otręby stwierdzono wręcz zmniejszenie się liczby i wielkości polipów  już w ciągu sześciu miesięcy. Tendencja ta utrzymywała się przez następne trzy lata. Wydaje się osoby z polipowatością jelita grubego powinny jeść systematycznie otręby pszenne, zwłaszcza że przekształcenie polipów w złośliwe guzy trwa na ogół około dziesięciu lat. Nawet po operacji guza jelita grubego jedzenie otrąb pszennych może być pomocne. Tak twierdzi dr David S. Alberts z Centrum Onkologicznego w Tucson, Arizona. Udowodnił on, że po tego typu operacji spożywanie otrąb pszennych zmniejsza ryzyko nawrotów choroby. Przez dwa miesiące 17 mężczyzn i kobiet po operacji raka jelita grubego otrzymywało dziennie 40 g płatków z otrąb pszennych. Badano następnie stan komórek ściany jelita grubego, mierząc ewentualny rozrost w miejscu po operacji i w innych miejscach. Dr Alberts podaje, że spożywanie preparatu otrąb pszennych wyraźnie zmniejszało rozrost nieprawidłowych komórek w jelicie grubym u połowy badanych. Nie wybieraj substytutów. Nie wiadomo, dlaczego otręby pszenne działają, ale wiadomo, że ich przedziwnych właściwości nie mają żadne inne przetwory zbożowe. W badaniach przeprowadzonych przez Amerykańską Fundację Zdrowia stwierdzono, że jedynie ten rodzaj otrąb przeciwdziałał powstawaniu w jelicie grubym zmian przedrakowych. Przyczyną tego jest być może działanie na stężenie kwasów żółciowych i enzymów bakteryjnych w jelitach: uważa się, że to one Właśnie sprzyjają powstawaniu raka jelita grubego. Inni naukowcy uważają, że czynnikiem ochronnym jest np. zawarty w otrębach cukier, pentoza. Koncepcji jest wiele, wiadomo jednak, że działających "przeciwrakowo" na jelito grube substancji czynnych nie ma w otrębach owsianych ani kukurydzianych.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sposoby na bóle stawów

Praca stojąca okupiona jest bólem stawów, który częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. Wczesne objawy zapalenia stawów mogą być podobne do przeziębienia lub grypy, pojawia się podwyższona temperatura ciała, osłabienie organizmu a nawet kaszel i ból gardła.Dużo rzadziej występuje kołatanie serca czy pokrzywka skórna.  Problem jest na

Czytaj więcej...

Walka z bólem. Domowy sposoby

Na ból chętnie stosujemy leki przeciwzapalne, nieważne czy to ból głowy, kolana czy zęba. Warto jednak dbać o swoje zdrowie i nie nadużywać parafarmaceutyków, dzisiaj podpowiemy jakie mniej inwazyjne domowe metody warto zastosować gdy dopadnie nas ból!Nowe odkrycia dotyczące dwóch składników powszechnie wstępujących w pokarmach ukazują, w

Czytaj więcej...