Zapytaj Medyka: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapytaj Medyka o co chcesz!

Ksylitol fiński cukier z brzozy!

Napisane 09.03.2021 przez admin

Tagi: ksylitol fiński-cukier-z-brzozy dieta odchudzanie kontrola-cukru indeks-glikemiczny insulina kalorie uzależnienie-od-cukru słodycze zdrowa-żywność


Ksylitol fiński czyli cukier z brzozy - hit czy kit? Dzisiaj będzie trochę na temat alternatywnego i coraz bardziej popularnego cukrujakim jest ksylitol.

Wiele osób zaczyna zwracać uwagę na to co je,cena ekologicznych produktów staje się coraz niższa co wpływa na zwiększone zainteresowanie zwykłych konsumentów. „Aaa ciekawe co to ten ksylitol” myśli każdy, ano właśnie ciekaw, ciekawe. Wszyscy doskonale pamiętamy cudowne odkrycia przełomu lat 90’/2000 i doniesienia amerykańskich naukowców o wyższości jednego tłuszczu nad drugim, o wyższości jednego cukru nad kolejnym. Tak po latach obserwowaliśmy jak odkrycia i naukowe tezy po latach odwracały się o 180 stopni. Czy podobnie będzie z ksylitolem? Moim zdaniem nie, a przekonuje mnie do tego zwykła analiza chemiczna produktu i porównanie z innymi cukrami. Zacznijmy jednak od tego kiedy znamy ksylitol – w 1891 roku wyprodukowałją z kory brzozowej pewien niemiecki chemik ale dopiero podczas II wojny światowej, kiedy zabrakło cukru naukowcy zostali zmuszeni do poszukiwania środka zastępczego, ksylitol stał się wtedy pełnoprawnym zamiennikiem. W latach 60-tych stosowany był on w diecie diabetyków i podawany w kroplówkach. Ksylitol jest naturalną substancją, która występuje we wszystkich jarzynach i owocach – najwięcej znajdziecie go wtruskawkach, malinach, kolbach kukurydzy oraz słynnej obecnie korze brzozy. Co ciekawe nasz organizm sam produkuje ksylitol w dawce około 15gramów na dobę. Ksylitol smakuje i wygląda jak zwykły cukier ale to jedyne podobieństwa, ponieważ zwykły cukier wyniszcza nasz organizm a ksylitol leczy i chroni nasz organizm przed wieloma chorobami. Zwykły cukier ma odczyn kwaśny i powoduje że w naszym żołądku i jamie ustnej, to powoduje psucie zębów, dolegliwości i choroby układu pokarmowego orazcałego organizmu, ksylitol natomiast ma odczyn zasadowy i równoważy nasz PH. Kolejną ważną różnicą jest prędkość wchłaniania cukru do krwi, wprzypadku tradycyjnego cukru prędkość wchłaniania ma wskaźnik 100 w przypadku ksylitolu wskaźnik ten wynosi 7. Szybkie wchłanianie cukru do krwi powoduje że trzustka gwałtownie wydziela insulinę aby skierować glukozę do komórek gdzie ulega ona przetworzeniu na energię – nadmiar glukozy powoduje, że po pewnym czasie słabnie reakcja komórek na insulinę – taki stan nazywamy insulino opornością i stanowi on poważny problem zdrowotny. W krajach wysoko rozwiniętych ponad połowa ludzi choruje na insulino oporność, a ta przekłada się na kolejne dolegliwościjak np. nadciśnienie tętnicze, zaburzeniami poziomu cholesterolu, zwiększonym ryzykiem zawału serca, insulino odporność odgrywa dużą rolę wbraku równowagi hormonalnej u kobiet. Stosowanie ksylitolu równoważy hormony i znacznie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego.Jak więc widzicie zwykły cukier ciągnie za sobą całą lawinę destrukcyjnych mechanizmów w naszym organizmie podczas gdy ksylitol równoważy pH w organizmie, stanowi naturalny stabilizator insuliny w organizmie i nie powoduje nagłych spadków i wzrostów insuliny jak to ma miejsce w przypadku zwykłego cukru. Ksylitol zatem jest doskonałym słodzikiem dla osób dotkniętych cukrzycą. Jak wspominaliśmy wcześniej zwykły cukier ma odczyn kwaśny, który wywołuje w jamie ustnej procesy wyniszczające nasze zęby, szacuje się że około 75% ludności w wieku powyżej 35 lat ma problemy z zębami, jak nie trudno się domyślić sposób odżywiania odgrywa tu kluczową rolę, dieta bogata w klasyczny cukier jest wrogiem numer jeden dla naszych zębów. Oczywiście nie chcę zachwalać pod niebiosa ksylitolu żeby to nie wyglądało sztucznie, ale rzeczywisty skład ksylitolu powoduje, że jest on przeciwnością klasycznego cukru. Jedyne co łączy te dwa cukry to smak, chociaż powiem wam, że ja osobiście wyczuwam różnicę. Nie jest to różnica jak w przypadku zestawienia zwykłego cukru ze słodzikiem, bo słodzik jak wiemyma smak fatalny, zestawiając ksylitol ze zwykłym cukrem zauważam, że pozjedzeniu łyżką 3 małych łyżek cukru jest mi niedobrze a po pewnym czasie wyczuwam w ustach nieświeży oddech i kwaśność, w przypadku ksylitolu wyczuwam hmmm. jak to określić, wyczuwam że smak jest jakby bardziej zimny (wiem brzmi to niecodziennie) smak jest bardziej chłodny lub zimny i po 3 łyżkach nie czuje że mnie mdli – po prostu zjadłem cukier jest słodko, ale nie mdli i nie ma uczucia kwaśności po pewnym czasie. Jednak pisanie nie odda tego w 100% dlatego zachęcam żebyście kupili sobie nawet małą torebkę ksylitolu i zjedli dla porównania 3 łyżki zwykłego i ksylitolu poczujecie subtelną różnicę i pewnie się uśmiechniecie jak bardzo ksylitol jest podobny w smaku do zwykłego cukruz pewnym małym… tym czymś co różni, ale trudno to opisać słowami wg. mnie jest „chłodny” i mniej mdły. Na dzisiaj wystarczy wiedzy żywieniowej mam nadzieję, że trochę się zainspirowaliście tym opisem.
mniej mdły. Na dzisiaj wystarczy wiedzy żywieniowej mam nadzieję, że trochę się zainspirowaliście tym opisem.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sposoby na bóle stawów

Praca stojąca okupiona jest bólem stawów, który częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. Wczesne objawy zapalenia stawów mogą być podobne do przeziębienia lub grypy, pojawia się podwyższona temperatura ciała, osłabienie organizmu a nawet kaszel i ból gardła.Dużo rzadziej występuje kołatanie serca czy pokrzywka skórna.  Problem jest na

Czytaj więcej...

Chroniczne zmęczenie

Złe samopoczucie, apatia, brak siły, lęk, poczucie beznadziei może ale nie musi świadczyć o depresji. Bardzo dużo zaburzeń hormonalnych oraz uczuleń na żywność jest mylnie diagnozowane jako "zaburzenia psychicznie".Pamiętaj, że jedną z jego przyczyn może być alergia pokarmowa. Stan, nazywany zespołem chronicznego zmęczenia, jest trudny do

Czytaj więcej...